24 uur op Vlieland….

Ik hou van Nederland, maar om nou te zeggen dat ik al veel van ons land heb gezien. Dus toen wij hoorden van de Amuse Tour op Vlieland hoefden we niet lang na te denken en bevonden ons als snel op de boot naar het 2e eiland in mijn ezelsbruggetje TVTAS.

Omdat terug gaan op dezelfde dag geen optie zou zijn hebben wij een hotel geboekt met de naam Badhotel Bruin. Mogen we even zeggen hoe fantastisch dit boetiekhotel is en het bijbehorende hotelontbijt? We hadden de superiorkamer en bij het zien van het enorme bed met fluffy deken en kussens werden we blij…heel blij. De fles Champagne op de kamer kwam goed van pas, de kurk vloog door de kamer en we waren los!

Er deden 10 restaurants mee aan de tour en om 12.00 uur zetten wij dapper koers naar De Dining. Grappen makend over al die fietsende mensen werden we al snel stil en dachten: “Shit, die fiets is zo’n gek idee nog niet!” Want toen we met glas 1 en amuse op de bank zaten en de kaart bekeken drong het tot ons door dat we echt door moesten stappen of een fiets huren. Dit laatste leek ons het beste en met mijn rokje onder de oksels snelde we naar Jan van Vlieland.

Een regenbui verpeste bijna onze outfits en we doken razendsnel naar binnen bij De Wadden. De amuse smaakte voortreffelijk en de wijn, tja die was met 2 slokken op en we hadden graag wat meer willen proeven, Pinot Grigio blijft echt een van de favorieten.

Ook ons hotel deed mee aan de tour en onder de naam Bravoure serveerde ze een heerlijke tartaar met een rode wijn waar we warm van werden.
Inmiddels was het droog geworden en wij stapten op onze fietsen richting strand. Next stop: ’t Badhuys, dit schitterende strand restaurant is onlang verbouwd en wij waren op slag verliefd op de bar en de gezellige sfeer die er heerst. Achterin is een ruimte gecreëerd voor de Amusanten en een live muzikant genaamd Robin maakt er een feest van. Verzoekjes en zelf een kersthit alles passeert de revue. De amuse beland bij ons op nummer 1, wat een heerlijkheid! Heeft de sfeer ermee te maken? Ongetwijfeld. Echter de gamba en zijn zusje de gamba crouton maken van ons hele blije gasten. De bijpassende wijn uit eigenland maakt het af! We blijven lekker lang zitten en zien blije gezichten komen en gaan.

Ook hier valt op dat men elkaar kent en het gevoel van saamhorigheid voort de boventoon. Entre Deux Mers, vult onze magen met een warme amuse en dat is voor de afwisseling erg lekker en de ziltige smaak maakt ons dorstig naar meer.

We zetten de afdaling weer in richting het dorp en na wat spannende momenten: blaadjes op de weg en een nog meer omhoog kruipende rok inclusief 5 glazen wijn in de mik, maakte dat ik het af en toe uitgilde, tot groot vermaak van het halve eiland. Ik rook truffel, we stapten Zuiver binnen en wat direct opviel was de knappe man achter de bar, ik ben dol op grijze mannen! De amuse was heerlijk ik had er wel 2 op gekund! Maar ok soms moet je aan de medemens denken en we hadden nog 4 restaurants te gaan.

We keken op ons horloge en de schrik sloeg ons om het hart! De tijd vloog en wij moesten volgas om voor 17.00 binnen te vallen bij het laatste mooie plekje. We smeten de fietsen naar binnen en bedankten Jan, mn rok naar beneden trekkend rende ik een raar wiebelend waggeltje op volle vaart naar Gestrand. Hap, slik, weg en door. Wat ons op viel bij Gestrand waren de enorme leuke zithoekjes en met uitzicht over het water een heerlijke zittenblijver, maar nu niet.

Geuzenest had een hutspot met sukade voor ons klaar staan. En oh oh we hopen echt dat ze dit gerecht de komende wintermaanden op de kaart gaan zetten! Bij Plezant verasten ze ons met een zalmburger en een klein glaasje bier.

De hekkensluiter van deze fantastische middag was De Lutine we doken op wat barkrukken en om 16.55 uur stond daar ons laatste (van de middag) glaasje wit met een vis amuse. We hebben het gered! Binnen de tijd met dank aan de fietsen en Edwin en Bas die deze middag voor ons mogelijk hebben gemaakt. We zijn verliefd, op Vlieland en de mooie plekjes.

In de korte tijd van 24 uur hebben wij 10 restaurants bezocht, een strandwandeling gemaakt zijn we dronken geworden in 2 kroegen en hebben onze roes uitgeslapen in een fantastisch hotel. De gastvrijheid waarmee we werden ontvangen was hartverwarmend.

We waren soms ook wat in de war, want het soort mens dat je op Vlieland vindt is enerzijds de wat chiquere man of vrouw die bij te veel wijn ritmisch maar uit de maat op het plaatselijke biljart beland om vervolgens een dag later op de boot naar het vaste land met grote zonnebril op onherkenbaar wenst te blijven.
Anderzijds de lokale krullenbol met leuk accent die verteld dat Vlieland een plek is waar je je hart aan kunt verliezen als je de ogen maar openhoudt voor alle natuur en de adembenemende stilte die dit eiland zo betoverend maakt.

Vlieland tot snel en Amuse tour, see you next week in Amsterdam!
ISABEL