Ik ben al een hele tijd aan het bedenken dat ik moet lijnen. Want mijn broeken zitten te strak en laatst keek mijn man al keurend naar me en zei met gevaar voor eigen leven: “Eh, je bent wat voller aan het worden mop.” Grrrrrr, al vuurspuwend loop ik naar de koelkast en duw snel een plak kaas in mijn mond in plaats van de inmiddels traditionele eetlepel chocolade pasta. Girl’s and their chocolat! Wat ook niet echt mee helpt in mijn quest om slanker te worden is de Amuse Tour waar wij een te gekke samenwerking mee hebben! Afgelopen zondag mochten we weer genieten van een schitterende stad, heerlijke amuses en mooie wijnen. Oh en natuurlijk, last but certainly not least, Hele Gezellige Amusanten! Ok…komt ie:
De formule ken je inmiddels? Men kiest een stad: Amersfoort. Men kiest het aantal restaurants: 8 voor deze tour. Men gaat lopen en al wandelend door de stad kom je langs 8 plekken waar je vriendelijk wordt onthaalt en een goed glas wijn op je te wachten staat. Ik en mijn +1 gingen vol goede moed op pad. Best spannend ook want wij kennen Amersfoort dus niet. Ja ok ik geef het toe, never been there. Schande beken ik nu achteraf want ik ben helemaal dol geworden op de stad, de mooie huizen aan het water, de verschillende pleinen vol met terrassen en de kleine straatjes met mooie boetiekjes.
De zon scheen heerlijk op ons gezicht, voor deze tour had ik mijn moeder meegenomen. Samen op pad, arm in arm en met zonnebril op de snoet. Je merkt door het mooie weer direct de dynamiek die heerst in een grote stad. We beginnen onze tour op een schitterend terras waar de klassieke muziek zachtjes uit de boxen komt. We zijn hier gebracht door een hele aardige man en zijn witte busje, een van de extraatjes tijdens deze tour. Tussen Het Bergpaviljoen en Perron 4-5 rijdt hij een pendeldienst. Ideaal! Ook al is het stuk met dit mooie weer ook heel goed te lopen. We gaan van een klassieke amuse over naar een heerlijke Italiaanse Vitella Tonato met een rosé uit Bardolino. Een streek in Italië die bekend staat om de mooie frisse druiven en toevallig weet ik dat de Recchia Familie al sinds 1906 actief is in de wijnindustrie en echt prestige wijnen maakt, ik wil het liefst een fles meepikken maar dat gaat dus niet! Vet irritant… mam waar is je grote tas! Echt normaal sleept ze alles mee maar ineens doet ze hip…met haar clutch…pfff.
We zakken af naar Tollius, kijk het zijn de kleine dingen die opvallen. Ze hebben zwart wc papier…daar is dus over nagedacht en dat is toch te gek! De doorloop naar de tuin via de keuken is zeer slim bedacht en nodigt uit om stiekem even in de pannen te gluren. De Bouillabaisse die ze serveren is een signatuur gerecht en we slurpen werkelijk het hele kommetje leeg! Wat een genot! Vanuit de tuin horen we lichtelijk hysterisch gegil en gelach. Dit is ook zo kenmerkend van de Amuse Tour, hele vrienden groepen gaan met elkaar op pad en hebben een te gekke dag! Wisselend publiek van een jong stel uit Alkmaar dat nu voor de 2e keer in Amersfoort is en de tour echt volgt door heel Nederland tot grijze dames en heren die op het fietsje van A naar B gaan. Chef-kok en eigenaar Barry Hamstra schuift even gezellig bij ons aan en de zweetpareltjes staan op zijn voorhoofd. Wat een toffe vent! Mensen wil je op zondag eens iets anders? Bezoek dan even de site want hij heeft een TE gek concept, we verraden lekker niks ☺
De Krommestraat is naar eigen zeggen de leukste straat van Amersfoort. We mogen niet partijdig zijn maar zijn het hier stiekem wel mee eens. Je vind er De Viszaeck waar je op een fantastisch terras aan het water zit. De sfeer onder de bezoekers is uitgelaten. Ja jongens we zitten er nu echt lekker in! De wijn vloeit rijkelijk en met even iets extras bijschenken heeft niemand moeite. Klein leuk detail, de kalende man die we bij aanvang zagen is inmiddels in alle opzichten aan het transformeren naar gegaarde kreeft, dit vinden wij dus ontzettend tof om te zien! De andere zaak heet De Steenfabriek, waar mijn moeder haar bord leeg heeft en zacht fluistert: Ik zou er nog wel een lusten… Ik ook mam… ik ook.. maar mijn broek staat al op knappen dus effe normaal nou!
We gaan richting de laatste 3 restaurants, Spui, Cést Tout en De Aubergerie. Mijn moeder loopt inmiddels krom want de schat ging een dagje uit en had dus hakken aangetrokken. Maar zoals het een echte food liefhebber betaamt stampen wij stevig door! Restaurant Spui heeft een heerlijk gerecht met eend gemaakt, de bediening was zo richting einde van de dag wat vermoeid geworden en een groepje achter ons moest een tijdje wachten, niemand maakte hier een probleem van. Sterker nog ze brachten een toast uit op de volgende tour! Ik wurm mezelf er tussen en ram mijn glas tegen die van hun en zeg: Jihaaa ik zie jullie in Hoorn! Oh nee… dat gaat niet… die is namelijk al mega ontzettend uitverkocht ☺ C’est Tout heeft een verrassend mooie binnentuin waar de zon nog even flink haar werk doet. Het pasteitje gevuld met couscous en daarboven op lamsvlees is echt mega smakelijk! Ik ben trouwens al een paar restaurants geleden gestopt met de wijn want ik ben de BOB. Mijn partner in crime echter niet en wat heb ik gelachen en tegelijk doodsangsten uitgestaan. Het gewiebel op de hakken werd steeds gevaarlijker, op ons tandvlees redden we het tot De Aubergerie waar de wijn wordt overgeslagen en we keihard aan het hydrateren slaan met water.
Wat een feest, opnieuw… wordt het al saai? Nee dat nooit. Juist door de verschillende steden de verschillende restaurants, veelal nieuwe gezichten maar ook de harde kern maken ook deze dag weer een voor in de boeken.
Alleen maar liefde, voor de amuse tour!